Wreszcie wiadomo, jak zły cholesterol dostaje się do ściany naczyń
25 kwietnia 2019, 12:00Ustalono, w jaki sposób zły cholesterol LDL dostaje się do ścian naczyń i powoduje miażdżycę.
Przekrój bez przekroju
6 maja 2010, 10:02Takayuki Kaneko i zespół z Centrum Badań Wulkanologicznych Uniwersytetu Tokijskiego badają skały wyrzucone w latach 781-1707 przez Fudżi. W ten sposób udało im się odtworzyć prawdopodobną wewnętrzną strukturę wulkanu.
Metale oddziałują na wchodzący w skład proinsuliny peptyd C
20 maja 2019, 10:04Metale z bloku d, takie jak cynk, miedź i chrom, wiążą się ze stanowiącym część cząsteczki proinsuliny peptydem C i wpływają na jego zachowanie. Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis (UCD) wyjaśniają, że ich badanie reprezentuje nową dziedzinę nauki - metaloendokrynologię, która zajmuje się rolą metali w procesach biologicznych.
Prąd z oddychania
21 maja 2010, 11:26Zespół Zhong Lin Wanga z Georgia Institute of Technology (Gatech) chce wykorzystać proces oddychania do pozyskiwania energii zasilającej system wczesnego ostrzegania przed hypoglikemią. Układ piezoelektryczny składający się z kabli z tlenku cynku umieszczonych na elastycznym przyklejono do przepony szczura.
Naukowcy ustalili, w jaki sposób migdały z gorzkich stały się słodkawe
17 czerwca 2019, 15:08Badania ujawniły genetyczną różnicę między dzikimi gorzkimi migdałami a słodką udomowioną odmianą. Naukowcy ustalili, że w dzikich migdałowcach białko bHLH2 wiąże się z 2 genami, inicjując w ten sposób wytwarzanie amigdaliny. W udomowionych, słodkich, odmianach tak się nie dzieje. Wyniki badań międzynarodowego zespołu ukazały się w piśmie Nature.
Przeszczep z hodowlanej wątroby
14 czerwca 2010, 15:00Naukowcy z Massachusetts General Hospital w Bostonie dokonali przełomu w transplantologii. Wyhodowali laboratoryjnie pierwszą na świecie wątrobę zdatną do przeszczepu. Obiecują pierwsze operacje już za pięć lat.
Jabłka bio zawierają o wiele bardziej zróżnicowaną i unikatową społeczność bakteryjną
24 lipca 2019, 10:43Prof. Gabriele Berg z Uniwersytetu Technologicznego w Grazu zbadała mikrobiom jabłek. Okazało się, że zwykłe sklepowe jabłka i owoce bio zawierają podobną liczbę bakterii. Biorąc pod uwagę średnie dla poszczególnych elementów owocu, szacujemy, że typowe 240-g jabłko zawiera ok. 100 mln bakterii.
Zmienny mózg kobiety
30 czerwca 2010, 10:46Rozmiary określonych rejonów kobiecego mózgu wahają się w czasie cyklu miesiączkowego. W przygotowaniu na owulację powiększają się one nawet o 2%. Mózg pań, które zażywają pigułki antykoncepcyjne, podlega innym zmianom.
Pięć księżyców Jowisza zyskało oficjalne nazwy
28 sierpnia 2019, 11:52Znamy 79 księżyców Jowisza, a teraz 5 z nich zyskało oficjalne nazwy. Wszyscy słyszeliśmy o Io, Europie, Kallisto i Ganimedesie, które szczególnie interesują naukowców. Jednak własne nazwy ma jeszcze 49 kolejnych księżyców, a 26 oczekuje na ich nadanie. Nazwy dla 5 z nich zostały właśnie oficjalnie zaakceptowane przez Międzynarodową Unię Astronomiczną.
Rozpuszczalnik dla nanorurek
15 lipca 2010, 17:10Uczeni z Rice University znaleźli rozpuszczalnik dla wszystkich typów węglowych nanorurek. To przełomowy krok w kierunku stworzenia kwantowego przewodu elektrycznego o bardzo dobrych właściwościach.